Odd Kristensen - Personal Trainer

Spesialist på sykling og vektreduksjon!

     
     

Smarte software til trening

Trenger man å bruke datamaskin, telefon eller en pulsklokke?
Trenger man å føre trenings dagbok?

Det som er greit med å bruke slike type hjelpemidler er at det er en kilde til motivasjon når det går tregt, det er kanskje den største grunn til å bruke spør du meg. I tillegg så er det greit å vite hva man gjorde og når man gjorde det. For om man setter seg et mpl om å løpe, sykle, svømme eller et eller annet det man ønsker å utfordre seg selv. Så er det greit å ha litt system på treningen. Da er det greit å bruke hjelpemidler til å gjøre treningen mer systematisk og rett. I tillegg så ser man når treningen fungere og når den ikke fungerer. Men igjen så er det helt opp til deg, jo flinkere du er til å bruke elektroniske hjelpemidler, jo mer får du igjen.

Man kan se når belastningene har vært store, slik at man lettere forstår hvorfor man er sliten i en periode. Eller at man ser hvorfor man fikk overskudd. Slik at man kan bruke denne kunskapen senere når man skal konkurrere eller yte maks.

Men tilbake til det med motivasjon!

Jeg har funnet ut at det å føre en trenings dagbok gir meg masse motivasjon når det går trengt og det er tungt. Da kan jeg slå opp i min elektroniske treningsdagbok og den forteller meg hvor flink jeg har vært å trene. Jeg kan ta ut statistikk og se progresjon mot målet mitt.

Jeg bruker en trenings dagbok i forbindelse med min pulsklokke. Der legger jeg inn alt av trening. Siden klokken er spesialisert mot sykling så får jeg også hvor langt jeg har syklet, hvor fort, tråkk frekvens, temperatur, snitt puls, maks puls og så setter jeg dette sammen og får ut diverse statistikker. I tillegg så legger jeg inn vekt, hvor mye jeg sover, formen, hvilepuls og diverse tester.

Det gjør at når jeg har trent en stund så får jeg ganske klare tegn på hvordan treningen fungerer på min kropp og det er et poeng. For ingen er lik, i hovedtrekk er vi alle lik. Men der er forskjeller som kan gjøre stor forskjell om man ikke tar hensyn til dem når man trener.

Når jeg trener vekter så har jeg funnet et kjempe bra program for å hjelpe meg å holde oversikt over belastningen med å løfte vekter. Jeg har funnet ut at det å få total antall kg. i løpet av en økt er ganske god indikasjon på hvor tung treningen var. På den måten er det lettere å se når man har løftet mye og trenger litt ekstra hvile om man føler at man er litt sliten ved neste økt. Så jeg anbefaler spesielt å bruke trenings dagbok når man løfter vekter for å ikke overbelaste kroppe.

Siden jeg er syklist så anbefaler jeg på det sterkeste alle syklister å bruke pulsklokke og så samle data på treningen man gjør. Selv når jeg sitter inne på spinning sykelen min så tar jeg ut puls, fart, tråkk frekvens.

Det jeg legger ut her er ting jeg har testet og synes er OK, nå til konkrete ting jeg anbefaler...

        Linker
Pulsklokke  
   
Polar RS800CX
 

Den selges ikke lenger, men er mulig å kjøpe billig. Den har i tillegg trenings dagbok med seg. Så får man i tillegg sensorer til fart, kadens, jogging og GPS.

*****

 

Den finner du stort sett bare brukt.
         
App / Smart telefon        
JEFIT
 

Kjempe bra app til telefon. Her får man se hvordan øvelsen skal gjøres og det er et enormt kartotek over øvelser. Man kan planlegge hele treningsøkten. Legge inn hvile mellom øvelsene og så guider telefonen deg igjennom hele programmet. Med pauser og de forskjellige øvelsene. Når du er ferdig får du en oppsummering av økten og så kan du lagre trenings økten på din profil slik at du kan gå tilbake å se. Enten på PC eller telefonen. Du får også statistikk på hvordan treningen går. En gratis versjon, en kjøpeversjon og en man kan abonnere på. Jeg kjøpte min, men får ikke statistikk i lang tid tilbake i tid. Men trenings øktene tilbake i tid er der.

****

 

JEFIT
Strava
 

Når man sykler eller løper så er dette en strålende app å bruke på baklommen. Den er stabil og bruker ikke så mye strøm. Men her er det beste med denne app... Der er så mange som bruker denne at man kan følge med på sine venner og se hvor mye de trener. Man får "likes" på treningen man gjør og man kan gi "likes" til sine venner. Så det er en motivasjons app og man logger treningen. Man får også en oversikt over ganske mange forskjellige ting. MEN du får også et konkret kart over hvor du har syklet eller løpt. Andre kan se hvor du har trent og du kan se hvor de har trent.

En gratis versjon og en man kan abonnere på. Når man abonnerer kan man også bruke pulsbelte og få den dataen også i trenings dagboken.

Ergo, denne fungerer veldig bra som treningsdagbok. Man tenger bare å huske på å starte og stoppe appen. Så laste opp for at alle dine venner skal se hva du har gjort.

*****

  Strava
         
Software for PC  

   
Polar ProTrainer 5
 

Denne fungerer med Polar sine klokker, men av den eldre type. Men som trenings dagbok alene så er den helt OK.

****

  Polar ProTrainer 5
   
   

     
     
www.oddkristensen.com