- PADI - RESCUE DIVER -

07 - 22.03.2005

     

Da var det videre på utdannelsen til DM men først må jeg innom Rescue Diver. Dette kurset er beskrevet av alle som har tatt det som et av de mer morsomme og lærerike kurs innenfor dykking. Ja, jeg er enig. Det var et kurs som var annerledes og vi fikk "leke" litt på dette kurset. Men nå handler det om å ta vare på seg selv (selvberging) og legge merke til sitvasjoner rundt seg som kan utvikle seg til noe farlig. Men også å kunne ta tak i en sitvasjon som har gått galt, da i hovedsak rettet mot dykker ulykker. Jeg har hatt førstehjelp før, men førstehjelp blir man aldrig utlært i, kjempe nyttig innenfor dykking men også utenfor dykking. Det er greit å kunne hjelpe noen som er i nød, det er av og til helt enkle tak som kan være til stor hjelp for et medmenneske i nød. Fikk noen kjempe bra tips til enkle tiltak som man kan gjøre at man er klar til å trå til ved nød. På dette kurset var det mer teori og litt mindre praktisk. Men igjen er alt lagt opp slik at man lærer litt og litt. Hele tiden bygger på det man har lært of repiterer det slik at det sitter bra. Det som er viktig er å vite at disse kunnskapene og evnene må trenes på og holdes ved like. Et kurs holder ikke, men gjerne trening nå og da. Gjerne i samsvar med dykking, trenger bare 5 min. pr. dykk til å bruke på enkel små øvelser så man husker og kan utføre dem riktig. Først er det teori, så viser instruktør og så gjentar vi det. Neste øvelse bygger på den første og på den måten repiterers det. På dette kurset hadde vi vært heldig å fått en godt utdannet insturuktør, med masse innsikt og meninger om dykking. Hadde masse historier for å kunne relatere teori med praktiske eksempel.

 

 

Her har vi Kjell Sawer igang å viser oss hvordan man gjør første-hjelp på en person i nød. Enkle oppgaver, enkle ting som gjøres og satt opp så man ikke føler at man ikke strekker til. Alt er enkelt, kort og logisk. Jeg var litt redd for teorien at den delen skulle være vanskelig, enten så leste jeg mye eller så var det lett. Eller så var måten undervisningen ble lagt opp på IGJEN så bra at det var lett å forstå og få med seg alt. Men det skal være sakt at Kjell og Insa var flinke og hadde masse kunnskap og var mer en villig til å dele med oss det de kunne. Her lærte jeg mye om masse. Også at der er masse mer å lære.

Her har vi vært ute en tur i sjøen og hatt litt trening på å berge dykker i angst, lett panikk og full panikk. Morsomt og veldig lærerikt. Her kunne vi leke med og prøve å lure hverandre. Det var en del av spillet, da vi spilte dykker i nød. Men målet var at den som skulle hjelpe passet på seg selv FØRST! Å være bevist på å kunne ta vare på seg selv er viktig slik at man kan berge noen i nød, lett å være for ivrig i å berge et annet menneske og på den måten sette to mennesker i fare.

Igjen : "Rolig rolig - Stop - Pust - Tenk og så Handle!"

 
 

En nydelig lørdags morgen, dette er siste dagen vi er i sjøen, nå er det bare teori eksamen som er igjen etter denne dagen. Det som ikke kom klart fram var at dette var dagen der vi tok eksamen på de praktiske tingene vi hadde lært. Dette var som en annen dag der vi lærte noe nytt og satt det sammen med det vi kunne fra før. Noen nye øvlser før vi så fik beskjed om at noe ville "skje", hva fikk vi ikke vite. Kjell. Kjetil og jeg snakket sammen og diskuterte forskjellige senarioer som kunne skje. Vi la en plan for sånn ca. hva vi skulle gjøre. Oppgaver ble fordelt og så var det bare å vente.

"Pizza! Pizza! Pizza!" - for å ikke lage kaos hadde vi blitt instruert at "Pizza! Pizza! Pizza!" var koden for hjelp. Slik at ikke noen andre ville oppe ut for å berge oss som spillte dykker i "nød". Nå var det eksamens -"Pizza! Pizza! Pizza!" Kjell dukket opp og fortalte at han hadde miste sin "buddy", hun var borte. En rask samtale med han og Kjetil ble sent ut for å snorkel. Insa spilte dykker i nød, Kjeltil hadde tatt på seg oppgaven å snorkle ut å ta første kontakt med henne å få henne inn. Kjell skulle ta på seg fullt utstyr i tillfelle hun sank og så skulle han assisstere Kjetil. Jeg samlet mer informasjon fra Kjell om hva som hadde skjedd og detaljer rundt dykket deres, jeg fikk også på meg dykkerutstyr. I tilfelle det var behove for at jeg kom meg ut i vannet. Ropte ut informasjon etter som jeg fikk det fra Kjell.

 
 

Insa har nå slitt seg ut og har svimt av. Kjetil driver på med munn til munn mens de svømmer inn mot land. Kjell assisterer og tar av Insa dykker utstyret. jeg venter ved trappen på bryggen. Prøver å guide dem inn ved å rope til dem.

Kjetil står på og holder munn til munn gående, kjempe bra arbeidet. Kjell driver å tar av utstyr. Ganske stressende selv om det er bare spill alt sammen, det gjelder å holde hode kaldt og jobbe fort og effektivt.

 
 

Så bærer vi Insa opp på brygga, oksygen hentes i full fart og settes på Insa. Her bryter Kjell øvelsen og vi får feedback på øvelsen. For det meste gjorde vi ting riktig, men der er ting vi glemte. Det viktigste gjorde vi riktig, det er godt å se at vi har lært noe i løpet av kurset, alt kom sammen i denne oppgaven. Den tok for seg alt vi hadde lært i kurset. Det gjorde meg bevist på ting jeg må jobbe med og huske, neste gang kan det være virkelig og da MÅ jeg gjøre ting riktig. jeg vet nå i hovedsak kan berge noen, men samtidig har jeg mye å lære ennå. Pluss at jeg skal passe på å legge inn øvelser i dykker rutinen min. Jeg er glad for at jeg har tatt kurs på denne måen som jeg har valgt. Det er ikke så mange som gjør det så for som meg. Det jeg ser er bra er at jeg lærer riktig måte å tenke i forhold til dykking, hvordan jeg best tar vare på meg selv og andre i vannet. Jeg lærer å gjøre ting riktig hele veien og dårlige vaner er lettere å holde unna. Men...

- Øvelse gjør mester -

Igjen må jeg si tusen takk til dyktige instruktører og også dyktige med elever. Lærte også fra dem. På dette kurset var det MYE nytt og nyttig å lære om dykking som jeg kommer til å ta med meg videre i livet og i dykker karrieren min ;-)

Tusen takk til Kjell, Insa

og

Kjetil og Arne

   

 

     

Hilsen

Odd Kristensen

- Tilbake til meny -